Nő vagy csökken a minimálbér?

 minimálbér
Sokan - köztük foglalkoztatáspolitikai szakértők és üzleti szereplők - ágállnak a minimálbér emelése ellen, például azzal, hogy csökkenti a foglalkoztatottságot, mert drágább a munkáltatóknak, a csökkentése azonban jótékonyan hathat a foglalkoztatottak számára. Orbán Viktor miniszterelnök kijelentéseivel párhuzamosan a Nemzetgazdasági Minisztérium éppen azt tervezi, hogy csökkenti a pályakezdők minimálbérét.

A kormányfő több helyen azonban kijelentette, hogy növelni akarja a minimálbért, mert nem tud olyan országról, ahol alacsonyabb lennének a bérminimumok. Ezt cálfolta meg a Hvg.hu az Eurostat év eleji adataira hivatkozva. Azok szerint ugyanis több helyen is jóval alacsonyabb a legkisebb kötelező bér, például a balti államokban, Romániában és Bulgáriában. A visegrádi országok minimálbére viszont a miénknél valamivel magasabb. - Emiatt a minimálbér emelése a nemzetközi versenyképességünk felől nézve akkor "nem jelentene gondot", ha közben a munkáltatói járulékok ugyanolyan mértékben csökkennének, mint a minimálbér nő ---–- nyilatkozta a lapnak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Orbán Viktor a minimálbér emelésével párhuzamosan csökkentené a társadalombiztosítási járulékokat is. Erre azonban nem igazán látnak reális esélyt a lap által megkérdezett elemzők a költségvetés helyzete és az európai adósságválság miatt.

Egyes vélemények szerint ahhoz, hogy a régiós átlagra csökkentsük a járulékszintet, fel kellene használni a jelenleg bérkompenzációra félretett 180 milliárd forintos költségvetési keretet. - Egy ennek megfelelő minimálbéremelés azonban azt jelentené, hogy jóval kevesebbel nőne a bérminimum, mint az infláció, vagyis reálértéken a minimálbér csökkenne - írja a lap.

Hvg.hu