Ki jár jól jövőre?

ki jár jól?A Blikk kormány közeli forrásból megtudta: a kormány 2013-ban még nem vezeti be a KDNP által javasolt családi adózás kiterjesztését, majd csak 2014-től lehet élni ezzel a lehetőséggel. Ez annyit jelentene, hogy a jövő év után azoknak emelkedne a fizetése, akik ma a gyermekek után járó adókedvezményt teljes egészében nem tudják kihasználni. A pluszkedvezményt ők majd a munkavállalói járulékaik be nem fizetésével kaphatnák meg - mondta a Blikknek egy neve elhallgatását kérő kormányzati forrás. Hozzátette: a kormány eltörli a nyugdíjjárulék plafont, amitől jövőre 55 milliárd forint pluszbevétel várható. Ezen felül megszűnik a szuperbruttórendszer is, így az adózóknál 100 milliárd forint maradna - értesült a Blikk.

Az utóbbi két intézkedéssel az átlagkeresőknek és a felső középosztálynak kedvez a kormány. A szuperbruttó eltörlése minden 202 ezer forint felett kereső, nem nagycsaládos munkavállalónak csökkenti az adóját - tudta meg a Blikk.

A járulékplafon eltörlése miatt a havi bruttó 660 ezer forintnál jobban keresők fognak pluszban fizetni. A "nyugdíjmaximum" miatt jelenleg még az adózótól havonta átlagosan legfeljebb 66 ezer forintot lehet levonni nyugdíjjárulék címén, aminek értelmében a visszavonuló dolgozók nem számíthatnak egy bizonyos összegnél magasabb állami ellátásra. A Blikk forrása szerint várhatóan a nyugdíjmaximum is kikerül a törvényekből, így az államnak nagyobb ellátást kell fizetnie a nyugdíjba vonulóknak.

Blikk/msn.hu