Borsod és Nógrád megyéből várnak fémipari szakembereket

Fémipari munkás állások GyőrbenHárom megyének hozhat pozitív fejleményt az a partnerségi megállapodás, melynek lényege, hogy a magas munkanélküliséggel küzdő borsodi és nógrádi területekről a fémipari szakembereknek munkát biztosítanak Győrött illetve környékén.

Bér- és lakhatási támogatásra is számíthatnak a kiválasztottak. Czomba Sándor szerint a program sikerre van ítélve, mert valós problémákra reagál.


A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kifejtette: nem cél, hogy " újkori népvándorlás" induljon meg, de sokan évek óta nem találnak munkát a borsodi és a nógrádi térségben, és számukra bér- és lakhatási támogatással meg kell teremteni a munkába állás lehetőségét.

A győri cégeknél hiányzik a képzett munkaerő

A kezdeményezéssel a két északi megye álláskeresői munkalehetőséget kapnak azokban a szakmákban, amelyekből a győri cégeknél hiányzik a képzett munkaerő. A programba 160 embert vonnak be a tervek szerint, számukra megoldják a lakhatás és a munkába járás feltételeit is - mondta Rimányiné Somogyi Szilvia, a Győr- Moson -Sopron megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója.

A programot - amelyre 320 millió forintot fordítanak - a győri vállalkozások generálták munkaerő igényeikkel. Mostanáig húsz vállalkozás jelezte, hogy bekapcsolódik a projektbe és megfelelően képzett munkaerőt foglalkoztat. A programot kezdeményező Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter tagvállalatain kívül más cégek, sőt már multinacionális vállalkozások is érdeklődnek a kezdeményezés iránt.

Borsodban és Nógrádban 4500 fémipari szakmunkás keres munkát

Borsodban több mint 3500, Nógrádban mintegy 1000 fémipari szakmunkás keres munkát. Ebből a körből választják ki a 160 szakmunkást, akik vállalják, hogy az otthonuktól távol dolgoznak. Számukra a program három hónapos képzéssel indul, amelynek során olyan ismereteket szereznek meg, amelyekre a foglalkoztató vállalatoknak szükségük van.

A programban együttműködik a három megye munkaügyi központja, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Professio Klaszter.

(MTI)