Béren kívüli juttatás lehet a munkáltató által nyújtott lakbértámogatás

A kormány szerdán az otthonteremtési program elindításához szükséges intézkedések között lakbérhozzájárulásdöntött a bérlakáspiac fejlesztését és a lakáspiac biztonságának megteremtését szolgáló intézkedésekről is - derül ki a Magyar Közlönyben szerdán közzétett határozatból. Ugyancsak határozott a kabinet más, többek között az épületenergetikai felújítások és a hazai iparfejlesztés támogatásának minél szorosabb összekapcsolására irányuló intézkedésekről, a munkahelyteremtés és fenntarthatóság érdekében.

A bérlakáspiac fejlesztése érdekében 2012. január 1-jétől a kedvezményes béren kívüli juttatások közé kerülhet a munkavállalók lakhatását biztosító lakások bérleti díjához nyújtott munkáltatói hozzájárulás, valamint levonható lehet a lakások bérbeadását terhelő jövedelemből az ugyanazon magánszemély által fizetett bérleti díj - írja az MTI nyomán a Menedzsmentfórum.

A nemzetgazdasági miniszternek javaslatot kell készítenie arra vonatkozóan is, hogy a vállalkozások 2012. január 1-jétől gyorsított amortizációval számolhassák el a munkavállalóik számára épített bérlakásokat. Ugyancsak november végéig kell előterjesztést készítenie annak érdekében, hogy a jelzálog fedezete mellett nyújtott lakáscélú forinthitelek igénybevételéhez szükséges minimális önerő 20 százalékra mérséklődhessen, valamint, hogy a bankadó alapja csökkenthető legyen a magánszemélyeknek nyújtott lakáscélú kölcsönök összegével, illetve pénzügyi lízingszerződésekből eredő követelésekkel.

A kormányrendelet tartalmazza azt a szerdán már ismertetett intézkedést is, amely szerint a lakáshoz jutás elősegítése és a korszerű, jó minőségű, energiatakarékos lakásépítések élénkítése érdekében a meglévő vagy vállalt gyermekek száma, az új lakás nagysága és energetikai minősítési osztálya által meghatározott összegű, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vezetnek be. Javaslatot kell készíteni az épületenergetikai felújítások és a hazai iparfejlesztés támogatásának minél szorosabb összekapcsolására is a hazai munkahelyteremtés és a fenntarthatóság érdekében, ennek felelőse a nemzeti fejlesztési valamint a nemzetgazdasági miniszter, határideje pedig december 31-e.

HR Portál