Az anyukák kevesebb mint fele dolgozik a szülés előtti munkakörében

gyes utánA Human Centrum Kft. 2012 első háromnegyed évét feldolgozó statisztikája szerint a kismamák 40 százaléka tud újra elhelyezkedni a szülés előtti munkakörében. A magas százalék sok esetben a kölcsönbevevő partnerek rugalmasságának, a teljes munkaidő helyett részmunkaidő vagy a megszakítás nélküli munkarend helyett egyműszakos munkarend alkalmazásának köszönhető. Dénes Rajmund Roland, a cégcsoport egyik tulajdonosának, ügyvezetőjének, az MMOSZ kommunikációs alelnökének tapasztalatai szerint az esetleges sikertelenség okai a következők:

 • megszűnt a cég vagy a szerződés;
 • leépítés, átszervezés miatt nem veszik vissza;
 • közös megegyezés miatt (más cégnél vagy munkakörben helyezkedett el a munkavállaló);
 • újabb terhesség;
 • a gyermek betegsége miatt kért GYES meghosszabbítás;
 • a GYES végéig tervezett otthon maradás, bölcsődei beszoktatás bizonytalansága.

  A LINDON Munkaerő-kölcsönző és Személyzeti Tanácsadó Kft., az MMOSZ egyik alapító tagjának HR igazgatója, Nyiri Ilona szerint a probléma túlmutat a "visszamenni - nem menni vissza" kérdésén. Véleménye szerint a kismamáknak már előzetesen érdemes lenne tájékozódni a munkaerőpiac és a munkáltató cég életében bekövetkezett változásokról, hogy reálisabb képet kapjon a munkaerő-piaci kereslet-kínálat éppen aktuális helyzetéről.

  Szakmai szemmel nézve a munkájukba visszatérni kívánó hölgyeknek lényeges lenne olyan forgatókönyveket is kidolgozniuk, hogy miként lehet reagálni, ha másik állást ajánlanak számukra, mi van abban az esetben, ha elfogadják, illetve ha visszautasítják az új pozíciót, mi a helyzet a bérekkel, mi a szabadsággal? A tanácsadó cég eddigi tapasztalatai alapján a kölcsönzött alkalmazottak a fenti kérdésekkel előbb és könnyebben kopogtatnak a kölcsönző cég ajtaján. Nyiri Ilona az atipikus foglalkoztatás előnye ezen a területen is a rugalmasságban és a több megoldó-kulcsos gondolkodásban rejlik.
 • HR Portál