A NAV a lakosság segítségét kéri

munkaA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalatai és a közérdekű bejelentések szerint az emberek egy része lépten-nyomon szabálytalansággal szembesül. A sült halról, jégkrémről, sörről csak elvétve kapnak nyugtát, az éttermi fogyasztásról sokszor tollal írt vagy számítógéppel előállított úgynevezett "pincérblokkot" adnak. Ámde a szabálytalanul kiállított nyugták legfőbb következménye a hozzájuk kapcsolódó adófizetési kötelezettség elmaradása, a költségvetés megrövidítése - mutat rá közleményében az adóhatóság.

A NAV hangsúlyozza: feltétlenül szükség van a társadalmi összefogásra. Egyben hozzáteszi: bízik abban, hogy a fokozott ellenőrzések mellett az állampolgári szerepvállalással mind nagyobb mértékben sikerül jogkövető magatartásra sarkallni a vállalkozásokat.

Az adóhatóság arra az esetre, ha valaki olyan nyugtát kapna, amely látszólag megfelelő, de a vásárló bizonytalan a szabályszerűségében, mintaként bemutat a honlapján egy szabályos nyugtát és egy nyugtának látszó dokumentumot, amely adózási szempontból nem felel meg a szabályoknak, és ugyanúgy alkalmas a bevétel eltitkolására, mintha az eladó egyáltalán nem adna nyugtát (http://nav.gov.hu/data/cms257233/Nyugtak_bizonylatok.pdf).

A közlemény emlékeztet: a kormány a hiánycél tartása érdekében elrendelte, hogy az adóhatóságnak az idén mintegy 10.500 milliárd forintot - a tavalyinál 1000 milliárd forinttal többet - kell beszednie. Jövőre 162,6 milliárd forint többletbevételt vár a kormány a NAV hatékonyságának javulásától, az adóelkerülés visszaszorítását szolgáló intézkedésektől és a szürkegazdaság visszaszorításától.

HR Portál