A munkád beteggé tesz?

Egészen biztosan előfordult már a karriered során, hogy a munkahelyeden volt egy beteges, sokat gyengélkedő kollégád. Először csak pár napra betegedett le ... visszajött dolgozni, majd megint, de már egy kicsit hosszabb időre... . majd egyre gyakrabban... . A vezetőségnek ez nem tetszett – mi sem természetesebb- a dolgozók, kollégák egy része sajnálta, egy másik félt, hogy elkaphat tőle valamit, a harmadig pedig legszívesebben woodoo-zta volna, amiért folyamatos helyettesítést igényel.

És hogy valójában mi baja volt az illetőnek? Lehet, nem is a "hagyományos" értelemben vett betegsége volt, hanem olyasvalami, ami a munkája miatt alakult i nála. Munkakerülő lett? Nem! Lehet, hogy egy szimpla allergia váltott nála ki a kellemetlen közérzetet, tüneteket. Erre aztán a szervezete egyre rosszabbul reagált. Ezért - részben tudat alatt - távolodott el a munkahelyétől... de nem a munkától!

Nem minden munka egészséges! És nem minden munka jó mindenkinek. Manapság, mikor általános a munkahely elvesztése miatti félelem, előfordulhat, hogy akár tudatosan, akár tudat alatt bizonyos dolgokat elfojtunk magunkban. Elfojthatunk pszichés dolgokat is, de akár a testünk jelzéseit is egy kialakuló betegség kapcsán.

Tudunk ez ellen védekezni? Igen. A legelső lépés a lelki egyensúly megtalálása. Tudatosítsuk magunkban mi a jó, mi a rossz, mi válthat ki rossz érzéseket, mitől érezzük magunkat kellemetlenül, mitől vagyunk feszültek.

Ezzel párhuzamosan erősítsük a testünket! Így megerősítjük és ellenállóbbá tesszük a testi-lelki megpróbáltatásokkal szemben:

- Fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk!
- Aki szeret nassolni, az válasszon gyümölcsöket, natúr joghurtot, kefirt!
- Ügyeljünk az ebédedre: Előtte nem árt egy is séta, egy evés mozgás, és az lassan kell enni! A rohanó étkezés megterheli a gyomrot.
- Ha a napi stressz és feszültség miatt nehezen megy az elalvás, akkor is inkább nyugtató tea, vagy relaxációs zene legyen a megoldás, ne az altatók, vagy az alkohol.


Aki betartja az összes jótanácsot és mégis mindig lebetegszik, annak érdemes átgondolni a körülményit. Szeretem a munkám? Jó a cég ahol dolgozom? Szeretem a főnököm? Úgy érzem, hogy megbecsülnek? Meg vagyok fizetve? Bírom a munkatempót? Ha sok a nem, akkor ideje beszélni a főnökkel. Ha nyitott és segítőkész, hamar megoldódik a probléma, ami miatt folyamatosan úgy dönt a szervezet, hogy jobb otthon, betegen. Ha nem sikerül tisztázni a dolgokat, akkor ideje odébb állni, mert tisztán látszik, hogy a „belebetegedtem a munkámba” kijelentés nagyonis találó ránk nézve.

Minden esetben fel kell tenni a kérdést: Megéri ez? Még akkor is, ha nagy szó, hogy van munkánk, mindig lehet keresni új állást. A váltás a lényeg. Meg kell nézni az előnyeit és a hátrányait az új munkahely keresésének. Mi történhet? Megkeresnek egy állásajánlattal, lehetőséggel.

Azért vigyázzunk, hogy csak biztos állás esetén lépjünk tovább. És talán triviális a végére: De legközelebb érdemes megnézni, hogy az új hely, új munkakörülmények milyen hatással lennének az egészségünkre!Részlet a The Office című sorozatból: